Barvení vlasů – metody, rizika, péče

Blog-img

Připravili jsme pro vás uceleného průvodce metodami barvení vlasů. Rozebrali jsme výhody, nevýhody a na co byste měli dát před barvením pozor. Samostatnou kapitolu věnujeme tomu, jak o barvené vlasy pečovat.

Barvení vlasů a dopad na pokožku hlavy

Barvení vlasů je oblíbenou metodou, jak změnit svůj vzhled. A často slouží jako psychická opora, především u žen.

Nicméně, tato kosmetická úprava může mít různé dopady na zdraví vlasů a pokožky hlavy. Chemické složky v barvách mohou způsobit podráždění, alergické reakce a další kožní problémy.

Je důležité pečlivě zvážit typ barvy a její složení před aplikací. V článku se zaměříme především na vhodné metody barvení a minimalizaci rizika.

Metody barvení vlasů

Trvalé barvení

Trvalé barvení proniká do vlasového kortexu a mění přirozený pigment vlasů. Nabízí trvalou barvu, ale může vlasy poškodit a vysušit. Vždy záleží na kvalitě barvy a metodě barvení.

Polotrvalé barvení

Polotrvalé barvení zůstává ve vlasu kratší dobu a postupně se vymývá. Je šetrnější než trvalé barvení, jak z názvu vyplývá, také méně trvanlivé. Vhodné pro rychlé změny barev.

Dočasné barvení

Při dočasném barvení se barví vlasy pouze na povrchu a smývá se po prvním mytí. Odměnou je, že tato metoda prakticky nepoškozuje vlasy.

Přírodní barvení

Pro přírodní barvení se používá henna a další rostlinné produkty. Je šetrné k vlasům i vlasové pokožce. Výsledná barva nemusí být vždy kontrolovatelná. Barva se z vlasu hůře dostává a při vrstvení má tendenci tmavnout.

Srovnání metod barvení: výhody a nevýhody

Každá metoda barvení má své výhody i nevýhody.

  • Trvalé barvení nabízí trvalou barvu, ale může vlasy poškodit.
  • Polotrvalé barvení je šetrnější, ale méně trvanlivé.
  • Dočasné barvení nepoškozuje vlasy, ale barva není trvalá.
  • Přírodní barvení je šetrné, výsledná barva se hůře odhaduje.

Rizika – na co si dát při barvení vlasů pozor

Před samotným barvením vlasů je důležitý test citlivosti. Ten se provádí na malé části kůže abyste zjistili, zda nemáte alergii na jednu z látek. Test je důležitý i při výběru kosmetických produktů.

Pokud využíváte služeb kadeřnice, pak vždy hledejte profesionála ve svém oboru. Poznáte ho jistě podle recenzí a je ochotou se s vámi o svých produktech se bavit. Velkou pozornost dejte výběru především pokud chcete své vlasy zesvětlit. Při nekvalitním provedení vám mohou vlasy nabrat žlutý tón. Taktéž je to vedlejší efekt při domácím zesvětlování.

Nastavte si rozumnou frekvenci barvení. Každý chemický zásah vlas i pokožku zatěžuje. Dejte vlasům šanci se zregenerovat, velmi vám poděkují. Proto nikdy nebarvíme vlasy 2x po sobě v krátkých intervalech.

Pokud se u vás vyskytne problém s pokožku hlavy, či samotnými vlasy, zvažte rizika. Především při výskytu lupénky (psoriázy), seboroické dermatitidy (seborea), zvýšenému výpadku vlasů a ekzému. Barvení vlasů může zhoršit stav pokožky.

Barvení může oslabit vlasové folikuly, což může vést ke zvýšenému vypadávání vlasů. Chemické látky mohou poškodit vlasový stvol, což vede k lámavosti a ztrátě objemu.

Rizikové chemické látky

Před aplikací barvící směsi věnujte pozornost výběru složení. Každá barva může obsahovat jiné chemické látky na které můžete mít zvýšenou citlivost.

Amoniak

Amoniak otevírá vlasovou kutikulu, aby barva mohla proniknout hluboko do vlasu. Může způsobit podráždění pokožky hlavy, dýchacích cest a očí. Časté používání může vést k lámavosti a oslabení vlasů.

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku slouží jako oxidant k odstranění přirozené barvy vlasů před nanesením nové barvy. Silný oxidant, který může způsobit poškození a oslabení vlasového vlákna, což vede k lámavosti a suchosti vlasů. Může také dráždit kůži. Při nedodržení technologických postupů může dojít ke spálení vlasů a pokožky.

Parafenylendiamin (PPD)

Parafenylendiamin často používaný v permanentních barvách k dosažení tmavých odstínů. Známý alergen, který může způsobit závažné kožní reakce, včetně vyrážky, svědění, pálení a v některých případech i otoky a puchýře. Dlouhodobá expozice může vést k senzibilizaci a závažnějším alergickým reakcím.

Resorcinol

Resorcinol používá se jako barvivo a stabilizátor v barvách na vlasy. Může způsobit podráždění pokožky, očí a dýchacích cest. Je také podezřelý z narušení endokrinního systému.

Toluen-2,5-diamin

Toluen-2,5-diamin je další barvivo používané v permanentních barvách na vlasy. Může vyvolat alergické reakce a podráždění pokožky. Vysoké dávky mohou být toxické pro dýchací systém.

Parabeny

Parabeny jsou konzervační látky používané k prodloužení trvanlivosti barvy na vlasy. Mohou narušovat endokrinní systém a jsou spojovány s různými zdravotními problémy včetně alergických reakcí.

Jak pečovat o barvené vlasy?

Barvení vlasů může výrazně ovlivnit jejich zdraví a vzhled. Chemické látky v barvách mohou poškodit vlasovou strukturu, oslabit vlasové folikuly a způsobit suchost a lámavost. Proto je péče o barvené vlasy nesmírně důležitá a návštěva vlasové kliniky může poskytnout potřebnou profesionální péči.

Jedním z klíčových aspektů péče o barvené vlasy je trichologické vyšetření. Trichologové jsou specialisté na zdraví vlasů a pokožky hlavy, kteří mohou provést detailní diagnostiku a identifikovat konkrétní problémy způsobené barvením.

Trichologické vyšetření zahrnuje analýzu vlasové pokožky, stanovení typu vlasů a posouzení jejich stavu. Na základě těchto informací může tricholog doporučit individuální plán péče a ošetření, který obnoví zdraví vlasů a podpoří jejich regeneraci.

Dalším významným krokem v péči o barvené vlasy je výživa pokožky hlavy pomocí specializovaného séra.

Jedním z osvědčených produktů je sérum Neohair, které je vyvinuto speciálně pro posílení vlasových folikulů a zlepšení celkového stavu vlasů. Sérum obsahuje vysoce účinné přírodní složky, které vyživují pokožku hlavy, podporují růst nových vlasů a zlepšují jejich kvalitu.

Pravidelné používání tohoto séra může výrazně snížit poškození způsobené barvením a obnovit přirozenou vitalitu vlasů.

Trichologické vyšetření

Ošetření barvených vlasů

Vlasové kliniky nabízejí možnost ošetření, která mohou výrazně zlepšit stav barvených vlasů. Mezi tyto procedury patří mezoterapie, která zajišťuje hloubkovou výživu a regeneraci vlasové pokožky.

Elektroporace a mikrojehličkování jsou inovativní metody k dosažení maximálního efektu výživného séra. Kombinace těchto ošetření spolu s pravidelnou péčí doma může vést k výraznému zlepšení vzhledu a zdraví barvených vlasů.

Navštívení vlasové kliniky a konzultace s odborníky na vlasy může poskytnout neocenitelné rady a ošetření. Pomohou udržet barvené vlasy zdravé a krásné.

Trichologové mohou nabídnout individuální přístup a doporučit nejlepší produkty a procedury pro konkrétní potřeby každého klienta.

Shrnutí

Barvení vlasů může být skvělým způsobem, jak změnit svůj vzhled. Je důležité být si vědom rizik spojených s chemickými složkami v barvách.

Výběr správné metody a profesionální kadeřnice, provádění testů citlivosti a péče o barvené vlasy může minimalizovat negativní dopady na vlasy a pokožku hlavy.

Důkladná péče a informovanost jsou klíčové pro udržení zdravých a krásných vlasů. Přijďte se informovat o stavu své vlasové pokožky k profesionálům Vlasové kliniky.


Zdroje informací

1) Hair coloring and hair damage by the American Academy of Dermatology: https://www.aad.org/public/darker-skin/hair-loss

2) He L, Michailidou F, Gahlon HL, Zeng W. Hair Dye Ingredients and Potential Health Risks from Exposure to Hair Dyeing. Chem Res Toxicol. 2022 Jun 20;35(6):901-915. doi: 10.1021/acs.chemrestox.1c00427. Epub 2022 Jun 6. PMID: 35666914; PMCID: PMC9214764.

3) Draelos ZD. A clinical evaluation of a permanent hair dye designed to reduce allergic contact dermatitis and hair damage. J Cosmet Dermatol. 2022 Sep;21(9):3925-3928. doi: 10.1111/jocd.15212. Epub 2022 Jul 19. PMID: 35790071; PMCID: PMC9796119.

Otevírací doba

Poradna / nejčastější dotazy

V poradně najdete často kladené otázky.
Pokud Vaše otázka zůstává stále nezodpovězená,
nestyďte se zeptat.

Newsletter

Chcete dostávat nové informace ohledně vypadávání
a obnovy růstu vlasů? Nebo se podělit o poznatky
našich klientů a být informování o zvýhodněných akcích?

    Máte zájem si otevřít vlastní pobočku vlasové kliniky?