Škodí vlasům silikonový olej?

Blog-img

Silikonové oleje se staly běžnou součástí vlasové péče. Najdeme je v šamponech, kondicionérech, maskách a dalších produktech.

Jsou součástí všech kosmetických produktů na trhu. Odhaduje se, že až v 70%.

Zásadní otázka zní: „Jsou pro naše vlasy skutečně prospěšné, nebo jim spíše škodí?“

Shrnutí výhod a nevýhod silikonů ve vlasové péči

Když se bavíme o silikonech, pak nacházíme mnoho informací především v negativním kontextu. Pojďme se na ně podívat nezaujatým pohledem.

Výhody silikonových olejů

Hydratace vlasů a udržování ideálního množství vody ve vlasech je klíčové. Silikonové oleje vytváří na vlasech ochranný film, který uzamyká vlhkost a brání jejímu odpařování. To je obzvlášť důležité pro suché a poškozené vlasy.

Silikonový olej vytváří ochranu vlasů. Tento ochranný film chrání vlasy před tepelným poškozením při stylingu a před škodlivými vnějšími vlivy jako je znečištění nebo UV záření. Může tak pomáhat při zvýšenému vypadávání vlasů vlivem poškození.

Zvyšují lesk a hladkost vlasů. Silikony dodávají vlasům zdravý vzhled a hebkost, což usnadňuje jejich rozčesávání a celkově zlepšuje jejich kvalitu.

Velkou výhodou silikonů je redukce elektrizujících vlasů. Pomáhají zkrotit neposedné a krepaté vlasy, čímž zajišťují hladký a upravený vzhled.

Nevýhody silikonových olejů

Při častém používání mohou silikony na vlasech vytvářet nánosy, které mohou vést k jejich zatěžování a zvýšenému výpadku. Hromadění na vlasech je negativum především pro nositelky vlnitých a kudrnatých vlasů. Těm se vlivem silikonů mohou vlasy rovnat a ztrácet přirozené vlastnosti.

Silikony působí hlavně na povrchu vlasů, čímž mohou maskovat skutečné poškození vlasů, aniž by ho řešily. Přes vrstvu silikonů může odhalit poškození vlasů pouze kamera.

Některé typy silikonů je obtížné z vlasů smýt běžnými šampony, což může vyžadovat používání silnějších čisticích produktů. Šampony smývající povrchové nečistoty se označují jako clarifying, nebo jinak hloubkově čistící. Jejich používání není na každodenní mytí, doporučuje se 1x za 2 – 4 týdny.

V některých případech mohou silikony způsobit podráždění pokožky hlavy, zejména u citlivějších jedinců.

Prevence a čištění pokožky ultrazvukovou špachtlí

Jednou z metod, jak udržovat pokožku hlavy v dobrém stavu, je čištění ultrazvukovou špachtlí. Ta je schopna odstranit nežádoucí nečistoty z povrchu, včetně silikonových částic. Tato inovativní technologie nabízí několik výhod.

Hloubkové čištění

Ultrazvuková špachtle dokáže jemně odstranit nečistoty, maz a zbytky produktů z pokožky hlavy, čímž přispívá k jejímu zdraví a prevenci problémů jako je lupovitost, seborea nebo plísně.

Zlepšení cirkulace

Použití špachtle může zlepšit mikrocirkulaci v pokožce hlavy, což podporuje růst vlasů a jejich celkové zdraví. Je třeba si uvědomit, že správným průtokem krve se dostávají veškeré živiny do podkoží a pokožky samotné. Proto je cirkulace krve podstatnou součástí zdraví vlasů.

Podpora absorpce

Po použití ultrazvukové špachtle je pokožka hlavy lépe připravena přijímat aktivní látky z pečujících produktů, čímž se zvyšuje jejich účinnost. Proto doporučujeme pro maximální podporu zdraví vlasů naše sérum Neohair.

Pravidelná trichologická vyšetření

Pro udržení zdravých vlasů a pokožky hlavy je důležité pravidelně navštěvovat trichologa, specialistu na vlasy a pokožku hlavy. Trichologická vyšetření mohou odhalit skryté problémy a nabídnout individuálně přizpůsobené rady a ošetření. Zkušený tricholog dokáže spolehlivě identifikovat přítomnost silikonů.

Pravidelné trichologické ošetření vám přinese:

  • Diagnostiku stavu vlasů a pokožky hlavy.
  • Doporučení vhodných produktů a ošetření.
  • Identifikaci a řešení problémů jako je padání vlasů, lupy nebo nadměrné maštění.

Zajímavosti

Silikonové oleje nejsou jediné řešení. Mnoho lidí objevuje alternativy k silikonům, jako jsou přírodní oleje (arganový, kokosový, jojobový), které mohou nabízet podobné výhody bez potenciálních negativních efektů.

Technologické inovace. Například ultrazvukové špachtle se v oblasti vlasové péče stále vyvíjejí. Ty nabízejí efektivnější a šetrnější způsoby péče o vlasy a pokožku hlavy. Stejně tak využití elektroporace nebo mikrojehličkování.

Individuální přístup je klíčový. Každé vlasy jsou jiné a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Proto je důležité naslouchat svým vlasům a najít péči, která vyhovuje vašim konkrétním potřebám.

Péče o vlasy a pokožku hlavy je komplexní záležitost, která vyžaduje správnou kombinaci produktů, technologií a odborných rad. Silikonové oleje mohou být užitečným pomocníkem, ale je třeba je používat s rozvahou a s ohledem na individuální potřeby vašich vlasů.

Pozvánka Vlasové kliniky

Trápí vás vypadávání vlasů nebo jak vybrat správné produkty? Pomoci umí Vlasová klinika.

Nabízíme trichologické vyšetření a širokou škálu vlasových produktů, které vašim vlasům dodají, co potřebujete.

Věděli jste, že Vlasové kliniky najdete ve všech velkých městech. V republice jich je více než dvacet.

Jak našim zákazníkům pomáháme? Mrkněte na reference Vlasové kliniky.

Otevírací doba

Poradna / nejčastější dotazy

V poradně najdete často kladené otázky.
Pokud Vaše otázka zůstává stále nezodpovězená,
nestyďte se zeptat.

Newsletter

Chcete dostávat nové informace ohledně vypadávání
a obnovy růstu vlasů? Nebo se podělit o poznatky
našich klientů a být informování o zvýhodněných akcích?

    Máte zájem si otevřít vlastní pobočku vlasové kliniky?